Weyermann CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg, zorgt bij de brouw voor een amberachtige kleur, met rode tinten van koper. CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg heeft goudbruine korrels met een licht aroma. Het zorgt voor een moutaccent in het bier en levert daardoor een mooi mondgevoel. Voor lichte bieren gebruik je 1-5% van de stort, ga je donkere bieren brouwen dan kan je 5-10% gebruiken.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
De naam caramelmout doet al vermoeden dat de graankorrel gedeeltelijk gecaramaleiseerd of versuikerd is. Deze moutsoorten worden veelal gebruikt voor het verbeteren van de schuimstabiliteit en schuimhoudbaarheid en het mooier maken van de body van het bier. In kleine hoeveelheden worden deze mouten ook wel gebruikt voor het aanpassen van kleur en smaak voor de blonde lagers. Maar CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg zijn met name zeer geschikt voor het brouwen van winterbieren, ales en aromatische donkere bieren, zoals stouts of lagers.
Munich Mout wordt met name toegepast voor donkere lagers, bockbieren en festivalbieren (zoals Oktoberfest). Dit komt omdat CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg een moutige en volle smaak teweeg brengt. Verder geeft CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg een nootachtig karakter aan het bier en een mooi moutaroma.
Munich mout bestaat nog niet zo heel lang en is, zoals de naam doet vermoeden, ontstaan in München. Het is bedacht door Gabriel Sedlmayr II in de negentiende eeuw. Deze man had de perfecte manier verzonnen om de mout te drogen, hij gebruikte hier als basis de Britse oplossing als model. Met deze manier van drogen, verdwenen de vieze rooktoetsen, die de smaak en kwaliteit van het bier bedorven. CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg is op diezelfde manier gedroogd. Het afeesten gebeurd bij een temperatuur van 110 tot ongeveer 120°C.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar CaraMunich Type 2 110-130 EBC 1kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.