Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg van Viking Malt is een rookmout, gerookt boven een vuur van eikenhout. Het levert de specifieke rokerigheid aan het bier. Kan gebruikt worden voor rookbieren zoals een porter.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Voor de rookmouten van Viking Malt tweerijige zomergerstemout gebruikt. Om precies te zijn de Null-Lox variëteit, deze heeft als eigenschap, dat ze het enzym lipoxygenase (lox) bevatten, dit enzym is normaal verantwoordelijk voor de karton of papiersmaak bij oude bieren. De rookmouten hebben een vrij sterke okerige smaak en geur, net als pilsmouten. Deze smaak is afhankelijk van de houtsoort die bij het roken van de mout wordt gebruikt.
Viking Malt rookt de mout zelf, en heeft dus zelf invloed op de houtkeuze, zie roken met appel-, kersen, peren, beuken- en eikenhout. Deze houtsoorten wordt hout gebruikt uit natuurgebieden in het Noordoosten van Polen, de zogenaamde Poolse Groene Longen. Ze verwerken de mouten bij een wat lagere temperatuur, waardoor de brouweigenschappen van Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg behouden blijven.
Omdat de smaakprofielen van de rookmouten van Viking Malt niet enorm overweldigend zijn, kan Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg in het brouwproces ook als pilsmout gebruikt worden, met een speciaal rookaroma.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Eikenhout Gerookte Tarwemout 7-10 EBC 25kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.