Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg van Viking Malt is een Black Pearled Malt, geen gewone Black Malt dus. Het wordt geproduceerd door geparelde pilsmout te roosteren in plaats van gewone pilsmout. Geparelde mout is mout waarvan de zemel is afgehaald (als het ware geslepen), de korrel is dus mooi rond.
Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg van Viking Malt onstaat door het roosteren van pilsmout, op een hele hoge temperatuur, de eindtemperatuur tijdens het roosteren ligt boven de 200 °C. Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg wordt met name toegevoegd om de donkere kleur in bier te verkrijgen, zonder heel veel effect te hebben op de smaak. Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg wordt dan ook veel gebruikt bij het brouwen van stouts en porters.
De kleurtoename wordt al bereikt bij maar een gebruik van 1 tot 2 procent van de stort. Hoe meer er gebruikt wordt hoe donkerder de kleur, maar stortingen van meer dan 10% zien we weinig.
Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Pearled Black Mout 800-1200 EBC 5kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.