BIO Black Mout 1400 EBC 25kg is een zwarte mout van Viking Malt, met name gebruikt voor het kleuren van bieren en dan vooral de donkerdere bieren.
BIO Black Mout 1400 EBC 25kg van Viking Malt onstaat door het roosteren van pilsmout, op een hele hoge temperatuur, de eindtemperatuur tijdens het roosteren ligt boven de 200 °C. BIO Black Mout 1400 EBC 25kg wordt met name toegevoegd om de donkere kleur in bier te verkrijgen, zonder heel veel effect te hebben op de smaak. BIO Black Mout 1400 EBC 25kg wordt dan ook veel gebruikt bij het brouwen van stouts en porters.
De kleurtoename wordt al bereikt bij maar een gebruik van 1 tot 2 procent van de stort. Hoe meer er gebruikt wordt hoe donkerder de kleur, maar stortingen van meer dan 10% zien we weinig.
BIO Black Mout 1400 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om BIO Black Mout 1400 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Alle biologische mouten van Viking Malt worden middels speciale mouten, zorgvuldig geselecteerd uit brouwgerstvariëteiten, geproduceerd. De gerst wordt geteeld volgens biologische richtlijnen. Ook BIO Black Mout 1400 EBC 25kg wordt geteeld zonder gebruik van herbiciden, kunstmest en GMO's (genetisch gemodificeerde organismen). Ook wordt er voor het telen van de gerst voor BIO Black Mout 1400 EBC 25kg gebruik gemaakt van het zogenaamde geplande wisselteelt, waarbij een cyclus van enkele jaren geen uitzondering is.
Dit totaal plaatje is van essentieel belang voor het telen van kwaliteit gerst van Viking Malt.
BIO Black Mout 1400 EBC 25kg is een gerstemout van Viking Malt. Bij Viking Malt in Finland worden deze gerstemouten, direct door de boerderijen in de omgeving, rechtstreeks aan de mouterij geleverd. Omdat deze boerderijen allemaal in een straal van 50km van de mouterij van Viking Malt liggen, en ook nog eens eigen droogapparatuur hebben, is BIO Black Mout 1400 EBC 25kg direct na de oogst gedroogd, wat er voor zorgt dat het vochtgehalte bij opslag zeer laag is (minder dan 14%). Dit zorgt er voor dat BIO Black Mout 1400 EBC 25kg na enkele jaren nog zeer vitaal is, en het gebruik ervan nog veilig is.